Porrassuunnittelu ja -valmistus

Porrassuunnittelu- ja valmistus

Porrassuunnittelu lähtee aina portaille tarkoitetun paikan mittaamisesta. Portaat täytyy tehdä tilaan sopivaksi niiden käyttömukavuuden ja turvallisuuden takaamiseksi. Kun tila on mitattu, suunnitellaan siihen sopivat portaat. Omakotitalo- ja mökkiportaat voidaan jaotella raakasti kolmeen yleisimpään luokkaan: suorat portaat, 90 astetta kääntyvät eli L-portaat, sekä 180 astetta kääntyvät U-portaat.

Näistä ensin mainitut, eli suorat portaat valmistamme perinteisesti käsin. Suorat portaat on myös mahdollista tehdä hyvinkin pieneen tilaan muuttamalle ne niin sanotusti ”laivaportaiksi” eli askelmat ovat vuorotellen vasen- ja oikeakätisiä.

L- sekä U- portaat suunnittelemme tietokoneella. Tämä mahdollistaa osien koneistamiset CNC-jyrsimellä. CNC-koneistettujen portaiden ehdoton etu on niiden mittatarkkuus ja valmistusprosessin nopeus. Suunnittelun ja koneistamisen jälkeen loppuosa työstä, eli viimeistely ja pintakäsittely, tehdään käsityönä. Tietokonesuunnittelun ja CNC-koneistaminen takaa sen, että portaista tulee kestävät ja turvalliset; käsityö varmistaa sen että portaat ja niiden yksityiskohdat näyttävät hyvältä juuri sinun silmääsi. Viimeistely- sekä pintakäsittelyvaihtoehtoja on periaatteessa loputtomasti.

Miten homma toimii?

Portaiden alustava suunnittelu kannattaa aloittaa mahdollisimman pian rakentamisen tai remontin aloittamisen jälkeen. Pohjapiirustusten perusteella saa jo alustavan tarjouksen laskettua. Tässä vaiheessa suunnitellaan portaiden yksityiskohtia (materiaalit, värit) ja mahdollisia lisävarusteita. Lopullisen tuotteen hintaan vaikuttaa materiaali, portaiden koko, kaiteen määrä, lisävarusteet yms. Portaiden paikasta kannattaa ottaa kuvia vielä siinä vaiheessa kun seinät on ”auki”, että vielä asennusvaiheessakin muistettaisiin seinissä mahdollisesti kulkevat putket tai sähköjohdot.

Porraskuilusta otetaan vielä viimeiset mitat sitten kun ne eivät enää muutu, eli levytysten ja lattioiden tekemisen jälkeen. Vasta tämän jälkeen aloitetaan portaiden valmistus. Asennus suoritetaan yleensä 2-3 viikkoa tämän jälkeen.

Lisävarusteet

Portaita ei välttämättä nykyään ajatella pelkkänä kulkuväylänä kerrosten välillä. Ne ovat näkyvä sisustuselementti, joihin kannattaa panostaa. Portaisiin on saatavilla paljon erilaisia lisävarusteita, jotka parantavat niiden turvallisuutta, ulkonäköä ja käyttömukavuutta. Lapsiportti lienee se kaikkein yleisin, mutta yleistymässä ovat myös lasikaiteet ja askelmavalaisimet. Vai miltä kuulostaisi nahkaverhoillut käsijohteet?

Porrassanastoa

Kuten monessa muussakin asiassa, porrashommissa käytetään omaa sanastoa. Alla olevasta kuvasta selviää ne tärkeimmät:

 

 

Kuvagalleriaan